Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Auto-ID Center'ın kurucu ortağı Kevin Ashton, 1999'da Procter & Gamble'a (P&G) yaptığı bir sunumda şeylerin internetinden (IoT Çözümleri) bahsetti. Radyo frekansı kimliği ( RFID) ile P & G'nin üst yönetiminin dikkatini çeken Ashton, 1999'un havalı yeni trendini internete dahil ederek "Nesnelerin İnterneti"ni dünyaya tanıttı. MIT profesörü Neil Gershenfeld'in “ Şeyler Düşünmeye Başladı” kitabı 1999’da da ortaya çıktı. Bu terim tam olarak kullanılmadı, ancak IoT'nin nereye gittiğine dair net bir vizyon sağladı.
IoT çözümleri, kablosuz teknolojilerin, mikroelektromekanik sistemlerin ( MEMS'ler ) ve mikro hizmetlerin yaygınlaşmasıyla daha çok gelişti. Bu etkileşim, operasyonel teknoloji ( OT ) ve bilgi teknolojisi (IT) arasındaki siloların yıkılmasına yardımcı olarak, yapılandırılmamış makine tarafından üretilen verilerin iyileştirmeler için öngörülerde analiz edilmesini sağladı.
IoT Çözümleri Nasıl Çalışır?
IoT çözümleri, işlem yerleşik sensörleri olan cihazlarla başlar. Bu cihazlar, bağlı tüm cihazlardan veri depolayan IoT platformlarına bağlanır. Önemli veriler daha sonra insanların ihtiyaçlarını karşılayan görevleri yerine getirmek için kullanılır.
Verilerin IoT platformlarında depolanması, tüm verilerin yararlı olduğu anlamına gelmez. Cihazlar, yalnızca bir eylemi yürütmekle ilgili belirli verileri dikkatlice seçer. Bu bilgi parçaları, kalıpları, önerileri ve sorunları ortaya çıkmadan önce tespit edebilir. Bu şekilde IoT uygulaması, belirli ihtiyaçları karşılamak için görevleri otomatikleştiren akıllı sistemlerle çalışır.
IoT Çözümlerinin Teknik Özellikleri Nelerdir?
Genel iş süreçlerini izlemek
Müşteri deneyimini iyileştirmek
Zamandan ve paradan tasarruf etmek
Çalışan verimliliğini artırmak
İş modellerini entegre etmek ve uyarlamak
Daha iyi iş kararları vermek
Daha fazla gelir elde etmek.
Bilgiye herhangi bir yerden, herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazdan erişme yeteneği